Sări la conţinut

Citind-o pe Corina Ozon. Cartea „Drumurile amanților”

Corina Ozon ține cont de dorințele cititorilor ei, iar cea mai mare dorință a acestora a fost ca aventurile lui Cati și Mircea să nu se sfârșească, dacă e posibil, niciodată. Așa s-a născut cel de-al cincilea volum al seriei Amanții, unde umorul, exprimarea realistă, situațiile spumoase, dar și sensibilitatea personajelor sunt cuceritoare. Capabilă de a aborda cu aceeași fervoare o multitudine de teme și stiluri și de a captiva în egală măsură, Corina este tot mai dezinvoltă literar atunci când spune o poveste. Iar prin fiecare nuanță a frazelor pe care le concepe și le dăruiește cititorilor se simte plăcerea scrisului și a împărtășirii, a dezvăluirii psihologiei vieții noastre, a tuturor, așa cum e ea în toate aspectele sale, și pe care ochiul de scriitor știe să o cuprindă în resorturile cele mai intime și mai puternice.

Cea mai mare calitate a unui scriitor este să te facă să nu poți lăsa o carte din mână, iar cu Drumurile amanților exact acest lucru se întâmplă. Savurați cartea și, sunt convins, veți regreta iute că s-a terminat.“ Alexandru Voicescu

Ei uite după ce autoarea m-a ținut c-an transă în urma citirii celor câteva cărți din seria Amanții a urmat și cartea de final a acesteia. Drumurile amanților este o carte care se citește la fel de repede precum volumele anterioare, cu limbajul ei bine știut, cu amuzamentul cel obișnuit chiar dacă însă doza de umor parcă scade nițel. Nu știu de ce a simțit autoarea să abordeze un pic mai serios acest volum, poate din motiv că la fiecare din personaje viața și-a pus amprenta? Nu i-a netizit nimeni pe cap pe niciunul iar întorsăturile, alegerile și opțiunile alese sau lăsat așteptate, sau formulat cuvinte mai cumpătate și s-a ales din toată carte o maturitate „bătrână” cum ar zice Nelu.

Deci, să fac o introducere a romanului,  Mircea și Teo formează un cumplu familiar însă cum Mircea își are zburdarea în sânge se îndrăgostește de focoasa Cati imediat.  Până la urmă se aleg ambii cu un divorț și frumoasa amantă cu o căsătorie, dar na, nu cu Mircea. Mircea și Cati sunt în continuare împreună, deci Mircea este pe post de amant acum. Sună amețitor? În realitate nu este. Autoarea o duce bine cu întortocherea relațiilor și deznodământuri cât mai hilare.

Amanții s-au mutat deci împreună, ai crede că au atins paradisul, uite că nu totul e așa de ispititor când ai gustat iar și iar din fructul oprit, nu mai sunt intensificările relației lor, nu mai sunt lipsa de griji și aventura ce-i caracteriza pe ambii, Cati pe alocuri se transformă într-o casnică isterică, anume de la cea care a plecat Mircea, iar acesta la rândul lui îi mai fug ochii, cum altfel, lupul blana își schimbă, dar năravul -ba.

De Teo- nevasta încornorată parcă sau lipit toți ciudații, pe alocuri am compătimit-o năvalnic, pe când și mama ei avea parte de sex, pe când ea se amăgea din relații cu bărbați virtuali, cu cel de la pompe funebre care mi-a stârnit numai hohote de râs. Mai adăugăm și instructorul de sport, și ecuația sărmanei soții e doar una ce lasă de gândit, dar probabil că Corina Ozon i-a pregătit o poveste aparte, cine știe?

Deci după cum ați înțeles personajele evoluează, fiecare pe unda sa însă în creștere, Teo înțelege lucruri, nu mai e crizată, acceptă într-un final viața așa cum e, mama sa încetează să o mai condamne pe ea și pe Mircea, Cati într-un final divorțează și își dă seama că nu mai acceptă jumătătți de măsură și decide să dea o pauză relației cu Mircea, și chiar și acel Mircea ajunge să fie în două luntre, nesigur, confuz, îi este dor de gălăgia copiilor, dar și de Cati.

A urmat întrebări și răspunsuri, pauze și liniștirea apelor, însoțită de consolarea fiecăruia din perspectiva nevoilor pesonale. Aceste cărți, confesiuni a trei perspective diferite mi-au oferit o plăcere de a fi prezentă ca martoră a relațiilor în familiei și înafara lor, să nu judec, să nu condamn, și să dau verdictul, dacă dragoste nu e nimic nu e. Iar aici dragostea a fost punct de pornire.

Dacă Mircea și Cati rămân împreună, vă invit să citiți cartea, și am un feeling că va urma o continuare.

Seria include:

  1. Zilele amanților. 
  2. Nopțile amanților. 
  3. Amanții 3.0 
  4. Divorțurile amanților.
  5. Drumurile amanților.

4 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: