Citind-o pe Anne B. Ragde. Cartea „Plopii din Berlin”
Anne Birkefeldt Ragde (născută la 3 decembrie 1957) este o romancieră norvegiană.
Ragde s-a născut în Odda și și-a făcut debutul literar în 1986 cu cartea pentru copii „Hallo! Her er Jo!”. De atunci, ea a scris mai multe cărți pentru copii și adulți tineri, printre care o biografie despre Sigrid Undset, pentru care a primit Premiul Brage. Primul ei roman pentru adulți „En tiger for en engel” a fost publicat în 1990. De atunci, ea a scris mai multe romane, romane de crimă și colecții de povestiri. Romanul ei „Plopii din Berlin” a primit o primire călduroasă din partea cititorilor și a criticilor și a fost vândut până acum în peste 250 000 exemplare în Norvegia și este tradus în mai mult de 15 limbi. Cartea a fost aleasă ca favorită de Financial Times la 28 aprilie 2008.
Ghidată de titlu am avut dorința de a găsi note de război, o poveste de groază pătrunsă de război și agonie, însă am avut parte de o istorioară distorsionată a unei familii la care secretele erau spuse cu voce mică sau purtate în mormânt.
Cartea mi-a pictat nuanțe de iarnă în pragul sărbătorii de Crăciun, feerica imagine a Norvegiei printre plopii plantați de germani într-un sat de pe lângă Trondheim, și nodurile făcute în timp a unei familii care practic nu se știu și care-și poartă tragedia în spate.
Cartea cuprinde soarta unei familii, pe fundalul unei vieți de bătrâne, cu fii acesteia și o nepoată renegată, patru persepective diferite ce se întretaie de un eveniment comun, moartea.
Dar să încep cu începutul………
Trei frați Neshov, un sânge dar cu resentimente, au ajuns de-a lungul anilor să nu știe unul de celălalt. Cel mai în vârstă a rămas la ferma străjuită de plopi, având în grijă animalele, mama și, în mai mică măsură, tatăl, pe când ceilalți doi și-au căutat rostul cât mai departe de familie, oare de ce?
O carte care are toate premisele să fie în noul val: un antreprenor de pompe funebre cast, un homosexual decorator și un țăran – trei frați, trei destine care se întâlnesc la moartea mamei. Plus o nepoata necunoscută…
Moartea bătrânei îi reunește, dar asta nu îi va învăța cum să se comporte ca o familie. Pe parcursul lecturii se vor desprinde fapte ce nu au fost rostite, amintiri ce nu au fost spuse cu voce tare și într-un final vor fi dezvăluite secrete adânc îngropate, care le vor schimba viața tuturor. Mama lor nu a fost femeia pe care au crezut că o cunosc și ei nu vor mai fi oamenii care au fost până acum.
Scriitoarea nu s-a sinchisit de abordarea temelor mai sensibile precum- sărăcia, minciuna, moartea așa cum e ea, viața dură cât și homosexualitatea, a accentuat faptul unor vieți cladite pe minciuni…. și astea toate în această carte.
Mi-a rămas nota unor așteptări de altă natură….de……ce ar fi fost dacă atunci…
O carte extraordinară pe care v-aș sfătui să nu o ratați.
Critici literare:
- „Cu umorul ei negru, cartea te prinde din prima şi nu te mai lasă s‑o închizi. Nu se întâmplă des ca o carte să fie atât de bună… dacă vrei ceva special, fuga la librărie să ţi‑o cumperi, pentru că ţi se lipeşte cu adevărat de suflet şi e atât, atât de amuzantă.” The Evening Herald