Sări la conţinut

Citind-o pe Anne B. Ragde. Cartea „Plopii din Berlin”

  Anne Birkefeldt Ragde (născută la 3 decembrie 1957) este o romancieră norvegiană.
Ragde s-a născut în Odda și și-a făcut debutul literar în 1986 cu cartea pentru copii „Hallo! Her er Jo!”. De atunci, ea a scris mai multe cărți pentru copii și adulți tineri, printre care o biografie despre Sigrid Undset, pentru care a primit Premiul Brage. Primul ei roman pentru adulți „En tiger for en engel” a fost publicat în 1990. De atunci, ea a scris mai multe romane, romane de crimă și colecții de povestiri. Romanul ei „Plopii din Berlin” a primit o primire călduroasă din partea cititorilor și a criticilor și a fost vândut până acum în peste 250 000 exemplare în Norvegia și este tradus în mai mult de 15 limbi. Cartea a fost aleasă ca favorită de Financial Times la 28 aprilie 2008.

Ghidată de titlu am avut dorința de a găsi note de război, o poveste de groază pătrunsă de război și agonie, însă am avut parte de o istorioară distorsionată a unei familii la care secretele erau spuse cu voce mică sau purtate în mormânt.

Cartea mi-a pictat nuanțe de iarnă în pragul sărbătorii de Crăciun, feerica imagine a Norvegiei printre plopii plantați de germani într-un sat de pe lângă Trondheim, și nodurile făcute în timp a unei familii care practic nu se știu și care-și poartă tragedia în spate.

Cartea cuprinde soarta unei familii, pe fundalul unei vieți de bătrâne, cu fii acesteia și o nepoată renegată, patru persepective diferite ce se întretaie de un eveniment comun, moartea.

Dar să încep cu începutul………

Imagini pentru cartea plopii din berlin

Trei frați Neshov, un sânge dar cu resentimente, au ajuns de-a lungul anilor să nu știe unul de celălalt. Cel mai în vârstă a rămas la ferma străjuită de plopi, având în grijă animalele, mama și, în mai mică măsură, tatăl,  pe când ceilalți doi și-au căutat rostul cât mai departe de familie, oare de ce?

O carte care are toate premisele să fie în noul val: un antreprenor de pompe funebre cast, un homosexual decorator și un țăran – trei frați, trei destine care se întâlnesc la moartea mamei. Plus o nepoata necunoscută…

Moartea bătrânei îi reunește, dar asta nu îi va învăța cum să se comporte ca o familie. Pe parcursul lecturii se vor desprinde fapte ce nu au fost rostite, amintiri ce nu au fost spuse cu voce tare și într-un final vor fi dezvăluite secrete adânc îngropate, care le vor schimba viața tuturor. Mama lor nu a fost femeia pe care au crezut că o cunosc și ei nu vor mai fi oamenii care au fost până acum.

Scriitoarea nu s-a sinchisit de abordarea temelor mai sensibile precum- sărăcia, minciuna, moartea așa cum e ea, viața dură cât și homosexualitatea, a accentuat faptul unor vieți cladite pe minciuni…. și astea toate în această carte.

Mi-a rămas nota unor așteptări de altă natură….de……ce ar fi fost dacă atunci…

O carte extraordinară pe care v-aș sfătui să nu o ratați.

Critici literare:

  • „Cu umorul ei negru, cartea te prinde din prima şi nu te mai lasă s‑o închizi. Nu se întâmplă des ca o carte să fie atât de bună… dacă vrei ceva special, fuga la librărie să ţi‑o cumperi, pentru că ţi se lipeşte cu adevărat de suflet şi e atât, atât de amuzantă.” The Evening Herald

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: