Sări la conţinut

Citind-o pe Jojo Moyes. Cartea „Un bilet pentru Paris”

Jojo Moyes (născută la 4 august 1969 în Londra, Anglia) este jurnalist englez și, din 2002, un romancier și scenarist de romanță. Ea este unul dintre puțini autori care au câștigat de două ori premiul romantic al anului de către Asociația Romancierilor, operele acesteia au fost traduse în douăzeci și opt de limbi. După succesul nemaiîntâlnit cu seria de cărți  ”Înainte să te cunosc” și ”După ce te-am pierdut” succesul scriitoarei a garantat un urcuș considerabil, astfel cererile căutătorilor de citit a format cozi la romanele autoarei, ea având mereu grija de a uimi frumos, intrigat și de suspans.

După toată lista considerabilă de cărți din palmaresul autoarei, am ajuns să citesc și cea mai recentă carte a scriitoarei, mai exact romanul- „Un bilet pentru Paris” .

44249683_215292562700465_2385339906852484799_n.jpg

Cu siguranță titlul m-a intrigat din prima, eu fiind cea cu gândul practic mereu la Paris, orașul luminilor și a tuturor îndrăgostiților. Așa că nu m-am abținut până nu am dat-o gata într-un weekend plăcut.

Cartea mi-a oferit o plăcere deosebită în transpunerea mea printre străzile pariziene, m-a teleportat printre ținute alese, mirosuri divine și iubire, cartea m-a cucerit la propriu.

Cartea prezintă, în prima parte, o poveste de dragoste al cărei debut este surprinzător, iar în a 2-a parte sunt prezentate diverse poveşti al căror final ne îndeamnă să luăm decizii îndrăzneţe pentru a putea fi fericiţi. Poate e efectul ce-l are Parisul asupra oamenilor.

” Clădiri cenușii elegante se înalță către cerul orașului, iar cafenelele strălucesc în seara de iarnă. „Paris” gândește ea, și, cuprinsă de un brusc și neașteptat val de entuziasm, simte că totul va fi bine.”

Pentru început am să vă redau câteva rânduri descriptive din carte; accentul după mine s-a pus pe prima poveste, mai exact a cea a lui Nell, o tânără de douăzeci și șase de ani care nu a fost niciodată la Paris. Un vis al ei, o dorință neîmplinită. Și mai exact, nu a fost plecată niciodată într-un weekend romantic, niciunde. Să călătorească în străinătate de una singură nu e ceva ce ar face în mod obișnuit. Dar când iubitul ei nu apare pentru minivacanța plănuită, Nell are ocazia să le dovedească tuturor – inclusiv sieși – că viața poate oferi întotdeauna surprize. Singură în Paris, Nell își descoperă o latură pe care nu și-o cunoștea: și descoperă iubirea, cea adevărată sau nu urmează să o lămuriți voi, însă povestea lui Nell și a francezului Fabien m-a copleșit până la lacrimi. Acel weekend a devenit o revelație pentru tânăra domnișoară, și-a dat seama de multe lucruri și în special încotro s-o ia.

A doua parte v-o redau vag, deoarece povestioarele sunt prea scurte și prea plăcute pentru a fi relatate, aici intervine momentul suspansului. În linii generale sunt relatate poveştile unor cupluri căsătorite care întâmpină diferite piedici în calea lor spre fericire. Totuşi, aceste piedici nu fac decât să îmbunătăţească şi mai mult relaţiile lor pentru că iubirea adevărată supravieţuieşte oricăror încercări. Se descriu relații dintre bărbați și femei ce au frici, constrângeri, reproșuri și furie, emoții trăite, grăite și depășite, și totul prin intermediul iubirii, a pasiunii și atracției dintre doi.

Cu siguranță autoarea nu și-a „îmbătrânit” stilul, e mereu receptivă la nevoia celor ce citesc și apreciază o carte bună, aici Jojo Moyes nu a dat greș, pe mine și poate pe mulți dintre cititori îi va cuceri cu stilul ei neobosit.

„Un bilet pentru Paris” este o carte ce nu poate dezamăgi, e o relaxare pentru acest anotimp și pentru minți prea ocupate. Eu pur și simplu am avut o plăcere deosebită să mă degajez printre rânduri, să-mi încarc bateriile o dată cu orice final și cu noile începuturile, o plăcere sinceră, de cititoare înrăită……

Pentru cei ce-mi împart dorința de lectură, vă urez spor la citit…….

Critici literare:

  • O poveste de dragoste de modă veche… E ca și cum Moyes ar fi făcut o rezervare pentru o vacanță și ne ia cu ea. La Paris. Amour! – USA Today
  • O doză de romantism parizian prin intermediul unui personaj fermecator. – People Magazine
  • O fantezie încântătoare, o carte care se poate citi ușor într-un weekend, cu sau fără un pahar cu vin. – Miami Herald

3 comentarii »

  1. În tinerețea mea, de mult trecută, aveam o carte despre Paris. Nu exista internetul de azi. Citeam și făceam trasee prin arondismentele de pe hartă. Voi aveți sumedenie de aplicații ce vă pot plimba pe străzile sau prin muzeele Parisului. Avantaj – voi.
    Sunt sigură că în carte e ceva care te-a atras. Aștept recenzii de cărți, dar sper că ne vei povesti și despre Parisul văzut de tine.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: