Sări la conţinut

Citind-o pe Care Santos. Cartea ”Aerul pe care îl respiri”

Care Santos (pe numele adevărat și complet Macarena Santos i Torres), s-a născut în 1970, în oraşul Mataro, Barcelona. Este o scriitoare prolifică, cu cărți în diverse genuri literare și, de asemenea, un critic cunoscut. Evident, este foarte atentă la detalii. Și, deși recunoaște că a fost greu, spune că documentarea i-a făcut mare plăcere, pentru că o consideră un lux. “Te documentezi despre lucruri care te interesează, așa că, dacă nu mi-aș da termene-limită, n-aș mai scrie niciodată și mi-aș petrece viața într-o documentare continuă” spune ea.

aerul-pe-care-il-respiri_1_fullsize.jpg

Pentru cartea ”Aerul pe care îl respiri”, bibliografia este impresionantă. O simți citind și o descoperi parțial în postfață. Care Santos a trecut acolo doar titlurile cele mai importante, oricum multe, dar – puse una peste alta – doar cărțile bibliografice o depășeau în înălțime. Această minuțioasă documentare, ce a durat doi ani și a dat soliditate cărții, autoarea a dorit să ne ofere date concrete, analize ce i-au luat multă energie dar care au impresionat cititorul.

Aerul pe care îl respiră o parte din eroii cărții este aerul anticariatelor, al cărților vechi, frumoase și diferite, al cărților de valoare și al cărților care stârnesc pasiuni, cărți în jurul cărora se înfiripă povești de dragoste și de moarte cum este și transcendența desfășurată de-a lungul a două secole care constituie acțiunea principală a cărții.

O scurtă descriere: O avem pe Virginia cea care pornește narațiunea și dă frâul unei acțiuni explozive, și mai exact atunci când oferă niște  manuscrise prietenei sale scriitoare după moartea tatălui ei, librar și colecționar de cărți rare. Aceasta la rândul ei se fascinează de descoperirea făcută și decide să pună cap coadă informația și să scrie o carte după ce va afla mai multe detalii.

„Scrisul e singurul leac împotriva uitării.”

Virginia printre vrafurile de manuscrise descoperă o serie de scrisori care îi dezvăluie istoria Carlotei Guillot și povestea căutării disperate a unei cărți. Aceasta a făcut parte din celebra bibliotecă particulară a unui sibarit din Barcelona napoleoniană și e una interzisă. O călătorie halucinantă a cărții prin Barcelona secolului al XIX-lea este prilejul pentru reconstituirea unui amplu tablou al epocii, cu transformările spectaculoase prin care trece orașul: dărâmarea zidurilor acestuia, urbanizarea și apariția celebrului bulevard Rambla.

Seria includ treisprezece cărți erotice, care sunt interzise însă manifestă un interes asupra unor oameni cunoscători, dar cea mai râvnită este- Memoires secrets d’une femme publique de Charles Theveneau De Morande e o carte interzisă, cu gravuri de un erotism explicit, care spune povestea iubirii dintre Ludovic XV si Madame du Barry, incercând s-o compromită pe amanta regelui.

În secolul al XlX-lea, mai multe notabilități din Barcelona, anticari, bibliofili vor să pună mâna pe carte. Călătoria ei prin lume e de fapt pretextul unei fresce a epocii războaielor napoleoniene, cu transformările radicale prin care trece societatea. În căutarea cărții sunt implicate personaje din toate straturile sociale, de la celebra curtezana franțuzoaică supranumită Madame La Ruga până la generalul Giuseppe Lechi, de la Victor Philibert Guillot, bibliofilul iremediabil îndrăgostit de cărți, și frumoasa lui fiica, Carlota, captivă în căsnicia cu Nestor Perez de Leon, cinicul șef al poliției barceloneze, la Angel Brancaleone, fiul spălătoresei Rita Neu ajuns în cele din urmă anticar, care joacă un rol crucial în descoperirea acesteia. Dar firele încurcate ale destinelor celor care se află, la un moment dat, în posesia cărții sau care jinduiesc s-o obțină par să se descurce abia două secole mai târziu.

Astfel în anii 2000, alături de Virginia moștenitoarea librăriei Palinuro tânăra scriitoare trăiește printre scrisori și anticariate aventura vieții ei, încercând să descifreze parcursul alambicat al memoriilor scandaloase ale acelor timpuri.

„Nimic nu-ți dezvăluie mai multe taine ale unui om decât să-i privești biblioteca.”

Aerul pe care îl respiri pictează o imagine istorică necunoscută celor mai mulți cititori români, dar care pare atât de familiară. Cu autoironii, furie și resemnări, cu durere, nedreptăți, politică sufocantă, cu idealiști, cinici și naivi, retrograzi și avangardiști, cu cler, credincioși, atei, artiști și prostituate, oameni cu convingeri diferite sau fără nicio convingere, cu profitori, condamnați și răzbunare. Găsești în acest roman de-toate, de la bibliografie la detectivism, la dramă și sociologie, la politică critică și povești de dragoste pentru cărți și pentru oameni.

„Exact ce-mi place mai mult la anticariate: aerul pe care îl respiri.”

Nu vă dezvălui mai multe, pentru că nu vreau să vă stric plăcerea de a descoperi această carte prețioasă. Dar trebuie să vă spun că personajele sunt foarte bine definite, în special cele feminine, care fac o impresie puternică asupra cititorului şi îi creionează clar tabloul vremurilor descrise.

„Oricât de mult ne-ar schimba experiența, înaintea anumitor priviri rămânem tot ageamiii de la început. Nu contează nici durerea, nici experiența, nici timpul. Sunt priviri care ne întorc la punctul de la care am plecat, la cel al inocenței. Sunt persoane înaintea cărora măștile pe care ni le-a pus viața își pierd importanța, în fața lor rămânem goi, întotdeauna.”

Critici literare:

  • „Scrierea acestui roman m-a făcut foarte fericită. Sunt prezentă, într-un fel sau altul, în fiecare pagină a lui. Se regăsesc aici mai multe pasiuni ale mele din tinereţe (de pildă, poeţii romantici) şi câteva dintre obsesiile de la vârsta adultă (de pildă, cărţile vechi, dragi, impo­sibil de obţinut). Scenariul e acelaşi dintotdeauna: cel despre onestitate, despre iluzie, despre iubirea pentru fiecare piatră şi fiecare fir de praf de pe caldarâm. Asta înseamnă: despre Barcelona, dar şi despre Maresme, locul unde m-am născut.“ Care Santos

2 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: