Sări la conţinut

Citind-o pe Jandy Nelson. Cartea ”Cerul e pretutindeni”

 Jandy Nelson (născută în 1965) este un autor american de ficțiune pentru tineri și  adulți. Jandy Nelson a fost un agent literar timp de o duzină de ani și a publicat colecții de poezie. Ea a fost, de asemenea, un producător de film și dramaturg. Pasionată de literatură și de muzică, ea este, de asemenea, îndrăgostită de Franța! Locuiește în California, San Francisco. „Cerul e pretutindeni” este primul său roman, cu toate că eu am început lectura cu cel de-al doilea ei roman ”Îți voi dărui soarele”, nu m-am putut abține să nu-i citesc și prima lucrare.

cerulepretutindeni.jpg

Această carte a fost ca o desfătare a cerului….o adiere, o evadare……..

Dacă întreabă cineva unde suntem, spuneți-le doar să se uite în sus.

O scurtă descriere a cărții:

Lennie este o tânără de 17 ani, cântă la clarinet și iubește foarte mult cărțile. Își duce viața, liniștită și mulțumită, în umbră expansivei sale surori mai mari, Bailey. Însă, când Bailey moare subit, ceea ce provoacă o durere pentru cei ce o cunosc, totul scapă de sub control, iar tânăra Lennie trebuie să-și ia avânt, să fie un ponei, sau un cal de curse.

” ….sora mea repera rolul Julietei, iar la mai puțin de un minut după aceea era moartă, spre uluirea mea, timpul nu s-a oprit o dată cu inima ei………….”

”…sunt înnebunită de tristețe și undeva, în adâncul meu, tot ce vreau este să zbor.”

Lennie e catapultată în mijlocul scenei propriei sale vieți – și, în pofida experienței sale nule în privința băieților, se trezește dintr-odată oscilând între doi. Toby este fostul iubit al lui Bailey; durerea pierderii din sufletul lui o oglindește perfect pe cea a lui Lennie și între ei se crează o conexiune de dislocare a suferinței, ambii încercând astfel să adune din doi o uniune a emoțiilor față de Bailey.

Joe este sosit recent în orașul lor, tocmai din Paris, și este posesor al unui zâmbet atât de magic precum talentul lui, fiind un foarte bun interpret la chitară clasică, iar ochii lui o fac să înebuneasă, …vuf, vuf –ul genelor sale incredibil de lungi.

„Mă uit în ochii lui fără urmă de tristețe și o ușă din inima mea se deschide brusc. Iar când ne sărutăm, văd că, de partea cealaltă a ușii aceleia, este cerul.”

Pentru Lennie, unul e soarele, iar celălalt luna. Joe este salvarea, lumina de la capătul tunelului, pe când Toby este întunericul ce o ademenește pe Lennie. Unul încearcă să o scoată din suferința cruntă, iar celălalt o consolează în aceasta. Dar când cei doi se intersectează, universul lui Lennie e pe cale să explodeze…Avem parte de un triunghi amoros care m-a amuzat și intrigat în același timp. Oare ce va urma….Oare pe cine va alege?

„Ar fi trebuit să mor de atâta suferință, nu să mă îndrăgostesc…”

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult în această poveste este că personajele nu sunt clișeuri: nu suntem într-o poveste de dragoste tipică între un băiat rău și o fată.
Principalul nostru protagonist joacă clarinetul, mi se pare foarte diferit de ce am citit până acum, și totodată e o carte mai mult de vacanță, de relaxare.
În cele din urmă, istoria tragică a morții dă adâncime povestirii pentru a nu fi neglijată, însă maturizarea eroinei m-a transpus mai mult în carte, m-a direcționat în propria-mi adolescență.

„Poți să-ți spui povestea în orice fel îți trăsnește ție prin minte. E soloul tău.”

 

  Cerul e pretutindeni e un roman accesibil, pe care l-aș reciti oricând. Iar în cazul în care vă întrebaţi de unde a apărut titlul acestei cărţi, răspunsul îl găsiți printre rânduri……….

Cu ani în urmă, stăteam prăbuşită în grădina lui Buni şi Big m-a întrebat ce făceam. I-am spus că mă uitam în sus la cer. El mi-a spus „Asta este o concepţie greşită, Lennie, cerul e pretutindeni, începe chiar de la picioarele tale”

Critici literare:

  • Plină de sentiment, de farmec neobișnuit și minunat  scrisă, această carte pur și simplu strălucește. Deb Caletti, finalistă la National Book Award
  • Okay. Recunosc. M-am îndrăgostit nespus de cartea asta — este extraordinară, pasionantă, amuzantă, sexy și profundă. Sonya Sones, autoarea romanului What My Mother Doesn’t Know
  • Uau. Am plâns de mi-au secat ochii și apoi am râs printre lacrimi. De multă vreme nu m-am mai îndrăgostit într-atât de o poveste și de personajele sale. Uluitoare, sfâșietoare, amuzantă. O poveste care cutremură Pământul.” An Na, laureată a Printz Awards și finalistă la National Book Award
  • Captivantă și fascinantă de la primul rând până la ultimul. The Guardian
  • O poveste captivantă, romantică, emoţionantă şi pătrunzătoare a dramaticei pierderi a unei persoane dragi suferite de o tânără – şi a la fel de dramaticei sale autodescoperiri. Serios, nu mai citiţi prezentarea asta, începeţi şi citiţi cartea! Gayle Forman, autoarea romanului „Dacă aş rămâne”, bestseller NYT
  • Cerul e pretutindeni evocă intensitatea dorinţei şi a agoniei mâhnirii cu o claritate care îţi taie respiraţia. Această poveste frumos scrisă o să lase o impresie de neşters în sufletele voastre. Susane Colasanti, autoarea romanului „When It Happens”
  • Cartea mâhnirii adânci, scrisă de Jandy Nelson, reuşeşte să fie, totodată, o încântare, o celebrare şi o poveste romantică — fără să abandoneze adevărurile tari ca stânca ale pierderii unei persoane dragi. Sara Zarr, finalistă a National Book Award şi autoarea romanelor „Story of a Girl” şi „Sweethearts”

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: