Sări la conţinut

Citind-o pe Paula Hawkins. Cartea ”Fata din tren”

  Paula Hawkins (născută la 26 august 1972) este o autoare britanică născută în Zimbabwe. A lucrat ca jurnalist timp de cincisprezece ani înainte să se dedice literaturii. S-a făcut cunoscută pentru cel mai bine vândut roman și  film thriller psihologic ”The Girl on the Train (2015)/ Fata din tren”. Romanul a fost adaptat într-un film cu Emily Blunt în 2016.  Cel de-al doilea roman al lui Hawkins, ”Into the Water/ În ape adânci”, a fost lansat în 2017.

Fata din tren (2015) este un roman thriller psihologic, romanul a debutat ca numărul 1 în topul celor mai vândute mărci din New York Times din 2015, din data de 1 februarie 2015 a rămas în poziția de top timp de 13 săptămâni consecutive, în ianuarie 2016 a devenit din nou cel mai bine vândut roman.

088b09597669f88ac6a4a7f2511bfdbb.jpg

Din punctul meu de vedere, începutul romanului nu este foarte promițător, fiind extrem de monoton, lipsit de culoare și chiar depresiv, pe alocuri mă gândeam să abandonez cartea, însă după recomandările multora am continuat lectura și nu am greșit absolut deloc.

O scurtă descriere a cărții: 

Povestea este o narațiune de la  prima persoană povestită din punctul de vedere al trei femei: Rachel, Anna și Megan.

Rachel, este o persoană alcoolică în vârstă de 32 de ani, care se rătăcește între depresia de a nu putea avea copii și distanțarea soțului ajungând să fie părăsită de Tom, pentru o altă femeie, Anna Watson. Anna, noua soţie a lui Tom şi proaspătă mamă, este exasperată că Rachel se îmbăta tot mai des şi îi făcea viaţa un coşmar, hărțuindu-i în diverse moduri, de la telefoane nocturne, ba apărând la uşa casei, în căutarea bărbatului pe care-l pierduse. Între timp din cauza băuturii Rachel își pierde slujba, echilibru și se avântă în hăul disperării.

„Dacă stau bine să mă gândesc, e ridicol. Cum am ajuns în situația asta? Mă întreb de unde a pornit declinul meu; mă întreb care a fost momentul în care i-aș fi putut pune stăvila. Unde am făcut prima manevră proastă?”

Rachel urmărește vechea rutină de a lua trenul în Londra în fiecare zi; trenul ei trece pe lângă casa ei veche, unde trăiesc acum Tom, Anna și Evie fiica acestora. De asemenea, începe să privească din tren un cuplu atrăgător care trăiește câteva case distanță de Tom.

Şi zi de zi se uită, pe fereastra trenului de Londra, în grădina lui Megan, o tânără blondă, care îşi împarte viaţa cu un bărbat arătos.  Într-o zi, Rachel este uimită să o vadă pe Megan sărutând un alt bărbat. A doua zi, după o mahmureală proastă, Rachel se trezește fără amintiri din noaptea trecută. Își dă seama că misterios, Megan lipsește. Rachel devine interesată de caz și îi spune poliției că ea crede că Megan are o aventură. Apoi îl contactează pe soțul lui Megan, Scott și îi spune și lui, mințind că ea și Megan erau prietene. Viața ideală a lui Megan nu este așa cum pare. Totul are o explicaţie, dar nu e una la care să vă aşteptaţi.

Rachel începe să îşi pună toate informaţiile cap la cap, pentru a descoperi ceea ce s-a întâmplat cu Megan, ca într-un puzzle, pe care, ce credeţi, va reuşi sau nu să îl rezolve?

”Viaţa nu e un paragraf şi moartea nu e ceva între paranteze.”

“Fata din tren” este genul de carte care te bântuie și nu îți dă pace, respiri cuvinte, trăiești stări diverse. Din momentul în care o începi știi că nu o vei putea lăsa până nu o vei termina și nici ea pe tine nu te va lăsa în pace pănă nu o vei străbate în întregime. Acest roman este, cu siguranță, un thriller psihologic bine structurat. Pur și simplu se joacă cu mintea ta până când ajungi să te întrebi ce este real și ce nu este. Și în încercarea de a ghici cine e criminalul nici nu mi-am dat seama cum cartea s-a sfârșit.

Cartea are suspans, mister, un ritm un pic lent, însă întorsăturile neașteptate de la final au dat un val genial asupra scriiturii. Cartea merită orice minuțică petrecută într-u lecturare, eu am rămas uimită de modul subtil de a combina câteva stiluri de scriere într-o singură carte, și cu siguranță voi citi orice carte scrisă de autoarea   Paula Hawkins.

”Cine îmi poate garanta că, odată ce voi fugi, nu îmi voi da seama că nici asta nu mai e destul? Cine îmi poate spune că nu voi ajunge să simt exact ceea ce simt acum – că nu sunt în siguranţă, ci că sunt sufocată, prizonieră? Poate că iar o să vreau să fug şi apoi iar şi, în cele din urmă, voi sfârşi înapoi pe acele şine vechi de cale ferată, pentru că nu mă voi mai putea duce nicăieri în altă parte. Poate. Poate că nu. Trebuie să-ţi asumi riscul, nu?„

Critici literare:

  • Misterios și pasionant – Fata din tren este un thriller de prima mână, care te face dependent de viciul cititului. – S.J. Watson, autorul bestsellerului ”Înainte să adorm”.
  • Fata din tren este un roman de suspans remarcabil. M-a ținut treaz o noapte întreagă. – Stephen King
  • Cu siguranță va atrage nenumărați fani înrăiți! – The New York Times
  • Precum trenul care o poartă pe Rachel în fiecare zi, povestea șerpuiește printre viețile anoste din suburbiile Londrei, iar cititorii o vor urmări cu sufletul la gură. – The Boston Globe
  • Dacă ți-a plăcut ”Fata dispărută”, vei devora acest thriller psihologic: îți va schimba pentru totdeauna felul în care privești viețile celorlalți. – People

4 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: