Sări la conţinut

Citind-o pe Jojo Moyes. Cartea ”Silver Bay”

  Jojo Moyes (născută la 4 august 1969 în Londra, Anglia) este o romancieră și o jurnalistă britanică. Este una dintre puținii autori care au câștigat de două ori premiul pentru cel mai bun roman de dragoste al anului (Romantic Novel of the Year Award).

  Înainte de a-și începe cariera ca romancier cu normă întreagă, a lucrat 10 ani pentru ziarul britanic The Independent, cu excepția unui an în care a lucrat pentru postul de duminică dimineață din Hong Kong.
În prezent, Jojo Moyes este căsătorit cu jurnalistul Charles Arthur și împreună au 3 copii. Toți locuiesc într-o fermă din Essex, Anglia, și în aceste împrejurimi frumoase Jojo Moyes își găsește inspirația pentru romanele ei romantice iubite.

 Silver Bay, o zonă a delfinilor, a balenelor, a regăsirii, a familiei, a unor noi începuturi! O poveste înduioșătoare de dragoste, pe fundalul luptei unor localnici de a-și păstra oaza de liniște în mirificul Silver Bay.

silver-bay_1_fullsize.jpg

Cartea începe cu povestea lui, Kathleen fiind o legendă în Silver Bay. Când avea numai 20 de ani reușise să captureze cel mai mare rechin și asta a atras un val de atenție asupra micului golf. Deține un hotel și un muzeu moștenit de la părinți, acum împreună cu nepoata sa Liza și fiica acesteia Hannah.

Și fiecare poveste își are secretele sale precum le are și Liza, întoarsă plină de traume și frici din Anglia.

Liza McCullen nu va scăpa niciodată de trecutul său care o stoarce până la ultima suflare. Doar plajele nealterate și comunitatea strâmtă din Silver Bay îi oferă libertatea și siguranța pe care o dorește – dacă nu pentru ea însăși, apoi pentru fiica ei mică, Hannah. Însă totul are un început și un sfârșit……

Apare, Mike Dormer, venit pe pretext turistic, fiind cazat ca oaspete în hotelul mătușii, iar pacea din Silver Bay este zdruncinată de evenimente greu de digerat. Mike având misiunea de a afla câte mai multe informații locale pentru a construi un resort de distracții pentru cei bogați. Englezul manierat, cu hainele prea elegante și cu ochii tulburători, ar putea distruge tot ceea ce Liza a muncit atât de mult pentru a proteja: nu numai afacerea de familie și golful care-i adăpostește pe balenele ei iubite, ci și convingerea că nu va mai iubi cu adevărat- că nu merită să mai iubească – niciodată.

Dar iubirea nu te întreabă, iar sentimentele răsar când te aștepți mai puțin, și din simpla evitare și neacceptare se poate naște cea mai pură dragoste………așa a fost și dintre protagoniștii Liza și Mike.

Am fost surprinsă de stilul autoarei, ce pune un accent uriaș pe frumusețea mării, a golfului, dar și pe animalele marine atât de prezente în acest roman, pe tangența dintre instictele animale cu cele ale oamenilor; chiar și la finalul cărții, revederea este asociată cu cântecul balenelor.

Silver Bay este o carte care se savurează, pe care o citești rând cu rând, fără a o mai putea lăsa din mână. O dată ce îi cunoști personajele, ai așteptări față de ceea ce va urma, unde te va duce briza, unde te va purta valul descris cu atâta delicatețe și măiestrie de Jojo Moyes.

PS: Mă bucur enorm că autoarea le-a dat o a doua șansă atât lui Kathleen și Nino cât și lui Liza și Mike la un sfârșit fericit și plăcut, plin de armonie în sânul naturii.

Critici literare:

”Dragostea nu a fost niciodată mai complicată decât în această poveste fantastică.” Daily Mail

”O carte încântătoare și emoționantă…..Dialogurile și pasajele descriptive compuse de Moyes sunt savuroase.” Glasgow Herald

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: