Sări la conţinut

Citind-o pe Jojo Moyes. Cartea ”Jertfa iubirii”

  Pauline Sara Jo( Jojo) Moyes s-a născut în 1969 și a crescut în Londra. Jojo trăiește (și scrie!) Într-o fermă din Essex, Anglia, împreună cu soțul ei, jurnalistul Charles Arthur, și cu cei trei copii ai lor. Jojo Moyes s-a afirmat ca scriitoare în 2002, odată cu publicarea primei sale cărți. De atunci, toate romanele ei de dragoste au înregistrat un succes extraordinar în rândul cititorilor și al criticilor, urcând pe primele locuri în topurile de bestselleruri ale marilor publicații.

Cartea ”Jertfa iubirii” (găsită acum și cu titlul- „Fata pe care ai lăsat-o în urmă”) este în mare măsură datoare excelentei lucrări ”Lunga tăcere: viața civililor în timpul ocupației germane din nordul Franței, 1914-1918.”

jertfa_iubirii_c1.jpg Cartea ”Jertfa iubirii” de Jojo Moyes prezintă povestea de viață a două femei care trăiesc în epoci și locuri diferite, dar care sunt unite de același lucru: iubirea față de soț și puterea de a înfrunta cele mai mari încercări ale vieții cu capul sus. Cartea ”deapănă” evenimente trecute, din timpul primului război mondial, din Franța ocupată de naziști, cu cele prezente, din Londra anului 2006, totul fiind explicit cu amănunte concrete pe tot parcursul romanului. Pe durata lecturii vom absoarbe poveștile a două femei, ce au avut tragicul nenoroc de a trece prin ”foc și pară”, de a suferi și de a fi singure, dar care au un punct comun….tabloul, intitulat ” Fata pe care ai lăsat-o în urmă” ajuns în prezent celebru și foarte scump.

”Am rămas o clipă pe loc, cu ochii ţintă la portret şi, timp de câteva clipe, mi-am amintit cum mă simţeam pe vremea când eram tânără, când nu ştiam ce-i foamea sau frica şi când singurul meu gând era la clipele de intimitate pe care le-aş fi petrecut cu Édouard. Chipul pictat îmi amintea că lumea putea fi şi frumoasă, că odinioară existaseră alte lucruri – artă, bucurie, dragoste – care-mi umpleau existenţa, nu teama, supa de urzici şi camuflajul de acum. În expresia mea îl vedeam pe el. Şi abia atunci am înţeles ce făcusem cu puţin timp înainte. Portretul îmi amintise de forţa care zăcea în mine, de câtă putere mai aveam încă pentru a lupta.- din însemnările lui Sophie ”

 „În clipa aceea, Liv văzuse portretul. Proptit de un șezlong, chipul din tablou atrăgea privirea ca un magnet, în ciuda zgomotului și a haosului din jur. Liv se oprise și se întorsese încet spre el. Din rama aurită și uzată o privea o fată cu o expresie ușor provocatoare. Pe umeri i se revărsa o coamă de păr auriu-roșcat și schița o umbră de surâs în care se ghicea mândria, dar și altceva, mai intim. Ceva erotic.
            -Seamănă cu tine, murmurase abia auzit David, care venise lângă ea. Așa arăți și tu.- din însemnările lui Liv”

   Poveștile sunt deosebit de sensibile, arătându-ți până unde merge o persoană din dragoste pentru cel de lângă ea și cât de multe poate îndura pentru persoana iubită. Jertfa iubirii nu reprezintă lupta doar pentru persoana iubită, cât și pentru ce ți-a mai rămas de la persoana dragă.

Vă voi oferi câteva date din carte: Franța, 1916: Artistul Edouard Lefèvre pleacă pe front, lăsând-o acasă pe tânăra sa soție, Sophie. Când micul orășel în care femeia s-a născut este ocupat de germani în plin război mondial, portretul lui Sophie pictat de Edouard îi atrage atenția noului Kommandant, în timp ce periculoasa obsesie a ofițerului devine din ce în ce mai puternică, Sophie va risca totul – familia, reputația, viața – în speranța de a-și revedea soțul. Aproape un secol mai târziu, portretul lui Sophie îi este dăruit lui Liv Halston de tânărul ei soț, cu puțin înainte de moartea lui fulgerătoare. O întâlnire întâmplătoare îi dezvăluie femeii adevărata valoare a picturii, declanșând în același timp o luptă încrâncenată care va pune în pericol prima iubire pe care a simțit-o după tragedia suferită, precum și speranțele viitoare la fericire.

Trecutul se împletește cu viitorul, având ca punte de trecere ”tabloul”, ce se va întâmpla cu Sophie dar cu Liv?

Cu siguranță nu vă puteți imagina ce s-a ales din povestea lui Sophie și a soțului acesteia, dacă Liv va dobândi dreptul deplin pentru tablou, și dacă tânăra va continua povestea sa de iubire……bineînțeles e o carte ce merită citită și aflată. Eu am rămas surprinsă de acțiunile și deznodământurile din carte, autoarea a avut mereu grijă să transmită fără ocolișuri stări vii, trăieri și semne de întrebare, la ce a fost, la ce va urma, și dacă e corect așa…………

  Concluzie: Ambele povești oferă emoție și tristețe. M-a atras mai mult povestea Sophiei, la finalul cărții aflăm și ce s-a întâmplat cu ea după ce a fost ridicată de nemți. Mesajul cărți ar fi că oricât de grea ar fi viața, nu trebuie niciodată să ne pierdem speranța. Susțin că romanul Jertfa iubirii este unul absolut minunat, plin de sentiment, devotament, sacrificiu, speranță, ambiție, putere și nu în ultimul rând o pagina de istorie, care ne transpune în ororile timpului ocupant.

Critici literare: 
„Jojo Moyes scrie cu mână sigură o carte irezistibilă, dulce-amăruie, dezvăluind latura întunecată a oricărei mari povești de dragoste și cât de înșelătoare pot fi clasicele finaluri fericite.” Entertainment Weekly

 

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: