Sări la conţinut

Citind-o pe Jojo Moyes. Cartea ”Ultima scrisoare de dragoste”

  Pauline Sara Jo( Jojo) Moyes s-a născut în 1969 și a crescut în Londra. După o carieră variată, ea a obținut o diplomă la Royal Holloway și Bedford New College, Universitatea din Londra. În 1992, ea a câștigat o bursă finanțată de ziarul The Independent pentru a participa la cursul postuniversitar de jurnalism la Universitatea City.

Jojo trăiește (și scrie!) Într-o fermă din Essex, Anglia, împreună cu soțul ei, jurnalistul Charles Arthur, și cu cei trei copii ai lor.

184919547_1_644x461_ultima-scrisoare-de-dragoste-jojo-moyes-bucuresti_rev003.jpg

Citind cărțile ”Înainte să te cunosc”, ”După ce te-am pierdut” și romanul ”Un bărbat și o femeie”, pur și simplu nu m-am putut abține să nu-mi continui tărâmul romantic cu cartea ”Ultima scrisoare de dragoste”, lectură ce m-a cutremurat tot atât de mult ca celelalte romane a autoarei.

Aș putea să recunosc că după citirea cărții am rămas cu un tumult de emoții, în schimb începutul m-a pus în dificultate, pe alocuri mă lăsa vag dezamăgită, de ce?……deoarece derivă două povești, a lui Ellie Haworth și a lui Jennifer Stirling ceea ce mi se părea prea consistent și plin de suprapuneri, dar treptat a dispărut sentimentul că lupt să prind două acțiuni diferite; m-am lăsat purtată pe valul lecturii.

Deci, cum am menționat, povestea se împarte pe două planuri, care aparent nu au nimic în comun, însă treptat capătă contur și înțeles. Două povești ce vor găsi deznodământul necesar, vor trece de barierele fricilor și dezamăgirilor.

,,Mi-e teamă de ce simt pentru tine. Mi-e teamă să iubesc pe cineva atât de mult. ”

  Deci, o scurtă descriere a cărții.………..Pentru început o avem ca protagonistă pe Ellie, o tânără ziaristă, care are o relație cu un bărbat căsătorit. În timp ce ea își sacrifică tinerețea și sufletul, el își vede în continuare de familie lui aruncând fărâmituri relației cu tânăra jurnalistă. În timp ce ea îl iubește, el profită de o relație convenabilă. Își neglijează cariera și realizează că acel bărbat o folosește.

Aflată în căutarea unui subiect inedit și emoționant, Elle Haworth găsește în arhiva ziarului la care lucrează o scrisoare datând din anul 1960, scrisă de un bărbat care-i cere iubitei să își părăsească soțul. Astfel, Elle se vede prinsă în hățișurile unei povești de dragoste din trecut, iar impactul asupra ei este cu atât mai puternic deoarece relația sa cu bărbatul însurat ajunge să fie un ac în mână.

Ultima scrisoare de dragoste – două povești…………..dragoste, agonie și extaz……

  Firul poveștii sare în trecut în 1960, când Jennifer Stirling se trezește la spital, unde a ajuns din cauza unui accident de mașină. Nu își poate aminti nimic despre ea și viața ei. Ajunsă acasă, i se pare că nu se regăsește în viața pe care o trăiește, că nu își găsește locul, că nu ar trebui să fie acolo. Totul capătă sens când găsește o scrisoare de dragoste într-o carte adresată ei, și devine interesată să afle cine este autorul scrisorii și cum a putut uita.

Soțul său un om extrem de bogat îi dă de înțeles că trebuie să fie soția perfectă, mereu la dispoziția bărbatului, ca un accesoriu. Nu are dreptul la opinie, nu are dreptul la ideile proprii și intenții ce cumva l-ar coborâ în fața celorlalți..

,, Nu știu cum mi-am câștigat acest drept. Nici măcar acum nu sunt perfect sigur de el. Dar simplul fapt că mă pot gândi la chipul tău frumos, la surâsul tău, știind că există ceva din tine care îmi aparține mie, este probabil lucrul cel mai minunat de care am avut parte în viața mea.”

  Treptat își amintește vag emoții, trăiri și pe Anthony, căruia Jennifer îi spune Boot. Își revin emoțiile înrobite de frici și înjosiri. Soțul ei o umilește, o crede un simplu obiect cu care să ieși în lume, ca dintr-o cutie perfect ambalată. Totuși ea decide să-i facă un copil, fetița îi umple timpul și tristețile. Minciunile soțului o fac să creadă că marea sa iubire a murit în accidentul cumplit, apoi la un dineu îl reîntâlnește, totul iarăși capătă contur, doamne cât de încurcată e viața…..îl are pentru al pierde din nou…………….

Lectura mi-a trezit un sentiment de gust amar și un vag tremur, de cât e de nedreaptă viața. Citind vei putea întâlni foarte multe  scene pline de dorințe și plăceri sufletești, pline de sete de iubire, de dezamăgiri şi de rutină zilnică.

Povestea este adusă în prezentul lui Ellie, 40 de ani mai târziu, unde va reîncepe transpus povestea celor doi îndrăgostiți rătăciți prin viață.

Punctul de suspans și satisfacție pentru mine a fost atunci când cele două povești a lui Ellie și Jennifer, se contopesc și devin într-un timp actual, se unesc și sunt complice la un prezent comun, aceeași dragoste pătimașă, și desigur scrisorile de dragoste, care sunt pentru Ellie, simbolul dragostei absolute.

”Forța îți aparține ție, nu poți îndura să trăiești cu o iubire ca aceasta și cu gândul că nu vom avea niciodată dreptul la ea.”

O să încerc să mă opresc aici, deoarece vă las să descoperiți fantastica poveste dulce amăruie a unei iubiri ce a depășit anii, ce a străpuns nefirescul pentru a -„a fi”.

Cred că deja vă întrebați- oare va reuși Ellie să îi facă pe cei doi să se reîntâlnească? Oare iubirea lor e la fel de mare și acum peste ani?
Oare cum vor decurge lucrurile? Oare Ellie va lua decizia corectă cu propria viață? Ei bine, vă las pe voi să descoperiți asta! Cu siguranță e o carte pe care o recomand cu  încredere, pentru că iubirea merită încurajată!!!

 

 

1 comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: