Sări la conţinut

Frumusețea schimbă lumea!

  „Frumuseţea va salva lumea“ – această frază ilustră a lui Dostoievski mi-a revenit în minte citind astăzi despre goana spre frumos, spre a arăta bine, spre a fi pe placut tuturor, spre perfecțiune fictivă.

Ce e de fapt frumusețea și ce prespune aceasta?….Frumuseţea este o categorie fundamentală a esteticii prin care se reflectă însuşirea omului de a simţi emoţie în asociere cu ce îl înconjoară, a fenomenelor şi obiectelor naturii, dintingerea categoriilor de plăcut/neplăcut, a simetriei părţilor obiectelor, îmbinarea specifică a culorilor, acordul sunetelor, etc. Caracteristicile esenţiale ale frumuseţii sunt armonia şi echilibrul.

Omul este mereu tributar unui anumit fel de frumuseţe. Plăcutul este un amestec de frumuseţe cu mister. Pentru a produce emoţii mişcările frumuseţii trebuie să fie spontane şi imprevizibile. Frumuseţea simplă este de consumat, iar cea şlefuită şi misterioasă, este de contemplat. Marguerite Yourcenar susține: „Iubitorul de frumos sfârşeşte prin a-l vedea peste tot”, să face din acest fapt un scop, sau o oportunitate de a ne defini direcția frumuseții pe care o emanăm.

Dar unde vreau să ajung de fapt, aș vrea să mă axez pe frumusețea interioară, cea care cu adevărat are mister, cea care cu adevărat are o valoare de nedescris și nu are vârstă, da, frumusețea interioară nu are vârstă, etnie, religie, apartenență, ea este, acolo și este supusă meditației și admirației.

Frumuseţea umană nu ţine numai de estetica figurii, ținutei sau aranjării, ea se reflectă şi în sufletul omului prin pasiunea pe care o arată faţă de tot ce-l înconjoară. Și să clarific: ar fi nesincer să nege că exteriorul nu contează. Ba contează. Și încă mult, așa că, ai grijă de tine și de cum arăți, însă frumosul simplu sufletesc se trage din firesc, însă ceea ce adăugăm noi la frumusețea exterioară sunt bonusurile vremii actuale. Frumuseţea exterioară este trecătoare, cea interioară este eternă.

“Frumosul se simte, nu încape într-o definiţie.” menţionează Balzac. 

  De unde vine frumuseţea interioară? Locul ei este sufletul şi caracterul omului, stările de spirit, libertatea interioară, gândirea pozitivă, care la rândul lor provin din dragoste, credinţă şi speranţă. Fără aceste virtuţi interiorul nostru se transformă într-un deşert arid, fără început sau sfârșit în care nu va putea încolţii sămânţa binelui, a dreptăţii şi adevărului, cele care dau nobleţe frumosului. Să fii frumos sufletește ar însemna să dăinui într-o eleganță și într-o însușire morală superioară.

Frumuseţea interioară este aproape singurul mod în care lăsăm viaţa să ne pătrundă…este probabil unica modalitate de a oferi continuitate. Frumuseţea cucereşte simţurile pentru a obţine permisiunea de a trece direct la suflet prin suflete. Frumuseţea sufletească are un impact major în transmiterea semnalelor de bunătate, blândețe, solidaritate, pace și calm.

Totuși, provocarea mea e să investești în interiorul tău, cel puțin la fel de mult cât investești în imaginea exterioară. În cultivarea bunătății, în capacitatea de a te purta cu dragoste, tandrețe și gingășie. În atitudinea și în dezvoltarea ta ca om, bărbat sau femeie, copil sau vârstnic. Pentru a fi frumos sufletește nu necesită vârstă.

S-ar putea ca frumuseţea să fie cel mai puternic lucru de pe pământ. De aceea, frumuseţea este, fără îndoială, cea mai profundă şi mai prost înţeleasă dintre însuşirile omului. Ne place ceea ce vedem, dar oare ne place ceea ce nu vedem?

Omul cu adevărat frumos în adâncul lui interior este acela care are în suflet linişte, care emană calm, noblețe, îmbiindu-i pe toţi cei din jur la odihnă, care vorbește despre linişte şi pace într-o lume măcinată de nesiguranță și neliniște, un om care prin simpla lui prezență oferă echilibru.

Prin Frumuseţe interioară insuflăm încredere. Lăsaţi-vă învăluiţi de Frumuseţea Absolută! Și puneți-vă întrebarea: Cum arată interiorul vostru?

7 comentarii »

  1. frumos si ceea ce spui tu si corect…eu sunt ptr frumos si frumusete ptr corectare ptr colorare…tot frumosul te face sa zambesti sa -ti para „greul mai usor”!!
    si frumusetea exterioara si cea interioara noi le aratam noi le vedem…dar uite azi ieri….controversatul film ,premiat chiat la superlativ…”nu ma atinge-ma””….unde sa vedem noi frumosul….unde sa-l cautam in filmul asta ca…doar cateva imagini ne dau fiori de respingere …si ne vine sa iesim din „sala”!!! deci ce se promoveaza si se considera valoare azi????

    Apreciat de 1 persoană

  2. Asa este. O problema a lumii de astazi este aparenta. Aparenta frumusetii, aparenta bunastarii, aparenta bunatatii. Mai mult demonstram decat facem, mai mult traim prin valorile altora decat prin ale noastre. Intr-un cuvant, superficialitate. Iar frumusetea exterioara, exaltata la maximum, este expresia superficialitatii.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: